´

Hanna Ljungberg

”Utan dem hade jag aldrig fått uppleva alla fantastiska saker jag varit med om”

 

Hanna Ljungberg är en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna med dubbla Champions Leauge-titlar, sju SM-guld och 196 mål på 227 Allsvenska matcher som spelare för Umeå och Sunnanå. 2002 belönades hon med Diamantbollen som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare.

 Hanna debuterade i landslaget redan som 16-åring den 2 juni 1996 i en match mot Spanien. Totalt blev det 72 mål på 129 landskamper, ett EM-silver 2001 och VM-silver 2003. Samma år utsåg FIFA Hanna till världens tredje bästa spelare på damsidan.

– Jag tänker på tränare och ledare jag har haft i ungdomsfotbollen, klubblag och i landslaget. Det finns några speciella som sticker ut, utan dem hade jag aldrig fått uppleva alla fantastiska saker jag varit med om under min karriär, berättar Hanna.

På grund av återkommande skadeproblem tvingades Hanna som 30-åring ge upp karriären i förtid efter 14 säsonger som spelare på högsta nivå.

– Det här är en möjlighet för mig att ge något tillbaka. Jag vet hur mycket tid och engagemang utöver det vanliga som de här personerna lägger ner. De är helt avgörande för svenskt föreningsliv, säger Hanna.

Under spelarkarriären studerade Hanna Ljungberg idrottsmedicin på Umeås universitet och jobbar i dag som fysioterapeut på IKSU:s friskvårdscenter i Umeå.

 

Anna Lindberg

Sin sports stora fixstjärna med flera EM-guld och OS-finaler på meritlistan.

Christian Olsson

Trestegshoppare som vunnit allt som går att vinna.

Hanna Ljungberg

Pionjär inom damfotbollen med både VM- och EM-silver.

Sanna Kallur

Världsrekordhållare 60 meter häck. Siktar mot OS.

George Scott

Boxningslegendar med VM-titel och OS-silver.

 1. Tipsa oss om din hjälte

  Max 500 tecken
 2. Lägg till foto eller video

  Du kan ladda upp en bild eller lägga till en YouTube-video till din nominering

 3. Ditt utkast

  Så här ser ditt tips ut just nu.

  Ditt namn

  Din e-postadress

 4. Tack för ditt tips!

Regler och villkor Äkta Hjältar

 • Äkta Hjältar är en satsning för att hylla och upmärksamma hjältar i föreningslivet. Initiativet är startat av Betsson och lanserades den 30 november 2015 och fortgår löpande.
 • Alla personer bosatta i Sverige över 18 som visar stort engagemang för den lokala idrotten kan tilldelas utmärkelsen Äkta Hjälte. Det finns inga krav på att den som lämnar tips, eller den som blir tipsad om, ska ha spelkonto hos Betsson.
 • Mottagarna av utmärkelsen Äkta Hjälte utses av en jury bestående av representanter från Betsson, projektets ambassadörer samt ett av Betsson utsett videoproduktionsbolag.
 • Personuppgifter såsom namn och telefonnummer till nominerade hjältar kommer ej att används i marknadsföringssyfte. Den som nominerar godkänner att uppgifterna delas med det av Betssons utsedda produktionsbolaget ansvarigt för videoproduktionen