´

Åke Jernberg

Täby, Stockholm

"Det känns väldigt stort att ha fått träna under Åke."

– Sofia Linde, mångkampare, Täby IS

Åke Jernberg, 71, är Täby IS legendariske friidrottstränare som i över 30 år tränat ungdomar på Tibblevallen. Genom åren har hans adepter tagit över 1000 SM-medaljer. Tränarkarriären inleddes när äldsta dottern ville prova på friidrott och sedan dess har det rullat på. Periodvis har Åke tränat 5-6 grupper i veckan.

– Istället för att skjutsa och stå och titta på och ha kritiska blickar så tyckte jag att jag kunde göra något annat. Så då fick jag en grupp 14-åriga pojkar som jag skulle träna, berättar Åke.

För Täby IS är Åke ovärderlig. Han tränar inte bara de aktiva, han är också mentor för andra tränare i klubben och för på så sätt vidare all den  kunskap och erfarenhet han samlat på sig genom åren och bara i år har klubben fått 30 nya tränare.

– Att värdera vad Åke egentligen betyder efter 35-40 år i klubben, det kan man nästan inte göra. Han är och kommer alltid vara den den lysande stjärnan när det gäller tränare och inspiratör för såväl aktiva som tränare, ledare och funktionärer, säger ordförande Bo Sjölander.

Mångkamparen Sofia Linde, silver i junior-EM 2013, är den senaste i raden av stjärnskott som haft Åke som tränare. Tillsammans med friidrottsstjärnan Christian Olsson överraskar de Åke ute på löparbanorna och tar sedan med honom in i träningshallen där fler överraskningar väntar. 1. Tipsa oss om din hjälte

  Max 500 tecken
 2. Lägg till foto eller video

  Du kan ladda upp en bild eller lägga till en YouTube-video till din nominering

 3. Ditt utkast

  Så här ser ditt tips ut just nu.

  Ditt namn

  Din e-postadress

 4. Tack för ditt tips!

Regler och villkor Äkta Hjältar

 • Äkta Hjältar är en satsning för att hylla och upmärksamma hjältar i föreningslivet. Initiativet är startat av Betsson och lanserades den 30 november 2015 och fortgår löpande.
 • Alla personer bosatta i Sverige över 18 som visar stort engagemang för den lokala idrotten kan tilldelas utmärkelsen Äkta Hjälte. Det finns inga krav på att den som lämnar tips, eller den som blir tipsad om, ska ha spelkonto hos Betsson.
 • Mottagarna av utmärkelsen Äkta Hjälte utses av en jury bestående av representanter från Betsson, projektets ambassadörer samt ett av Betsson utsett videoproduktionsbolag.
 • Personuppgifter såsom namn och telefonnummer till nominerade hjältar kommer ej att används i marknadsföringssyfte. Den som nominerar godkänner att uppgifterna delas med det av Betssons utsedda produktionsbolaget ansvarigt för videoproduktionen