´

Andreas ”Andte” Johansson

Storuman, Västerbotten

"En stor människa med ett stort hjärta."

– Heidi Andersson, Världsmästare i armbrytning

Mitt i Lappland, bara 25 mil söder om polcirkeln, ligger den lilla orten Storuman. Hem åt Storuman Armsport, en förening där bjässen Andreas ”Lill-Andte” Johansson är ordförande. Få har förmodligen hört talas om framgångarna de haft i armbrytning under åren eller historien som ligger bakom.

Genom en klassföreståndare i skolan fick Andte som 15-åring testa på armbrytning och sedan dess har han vigt sitt liv åt den lilla sporten. Han har en imponernade armbrytarkarriär bakom sig och på 90-talet var han dessutom med och startade Storuman Armsport. Idag är Storuman Sveriges överlägset mest framgångsrika armbrytarklubb och har runt 100 medlemmar. Den spelar en stor roll i kommunen och Andte är själv en förebild för många barn och ungdomar.

Längs inne i lokalen står ett skåp fullt med vunna troféer. Andte kan historien bakom varenda en och förklarar att de senaste 10 åren har klubben vunnit otroliga 18 SM-guld i snitt per år. Men det är Heidi Andersson, med 11 VM-guld i bagaget som han är extra stolt över eftersom hennes bedrifter har hjälpt att sätta Storuman på världskartan. Fia Reisek, också from Storuman Armsport, lyckades ta två VM-guld i oktober i Kuala Lumpur, Malaysia, 2015.

En tidig eftermiddag sitter Andte vid datorn på kontoret när det oväntat knackar på dörren. In kliver tidigare världsmästaren i boxning, George Scott. Boxningslegendaren är där tillsammans med Betsson för att överraska Andte och uppmärksamma hans trogna arbete för klubben. Se George hylla Andte med en gåva som klubben drömt om i sex år i ett nytt avsnitt av Äkta Hjältar! 1. Tipsa oss om din hjälte

  Max 500 tecken
 2. Lägg till foto eller video

  Du kan ladda upp en bild eller lägga till en YouTube-video till din nominering

 3. Ditt utkast

  Så här ser ditt tips ut just nu.

  Ditt namn

  Din e-postadress

 4. Tack för ditt tips!

Regler och villkor Äkta Hjältar

 • Äkta Hjältar är en satsning för att hylla och upmärksamma hjältar i föreningslivet. Initiativet är startat av Betsson och lanserades den 30 november 2015 och fortgår löpande.
 • Alla personer bosatta i Sverige över 18 som visar stort engagemang för den lokala idrotten kan tilldelas utmärkelsen Äkta Hjälte. Det finns inga krav på att den som lämnar tips, eller den som blir tipsad om, ska ha spelkonto hos Betsson.
 • Mottagarna av utmärkelsen Äkta Hjälte utses av en jury bestående av representanter från Betsson, projektets ambassadörer samt ett av Betsson utsett videoproduktionsbolag.
 • Personuppgifter såsom namn och telefonnummer till nominerade hjältar kommer ej att används i marknadsföringssyfte. Den som nominerar godkänner att uppgifterna delas med det av Betssons utsedda produktionsbolaget ansvarigt för videoproduktionen