´

Mårten Westberg

Akalla, Stockholm

”Mårten vet exakt vad som är bra för dig. Han har koll på allt.”

– Yahan Faarax, löpare Akalla Run

Mårten Westberg har länge varit aktiv som långdistanstränare i anrika Fredrikshovs IF men efter flera år i innerstansklubben bestämde han sig för att anta en ny utmaning – han skulle nå ut med löpning till en helt annan målgrupp. Han startade löparklubben Akalla Run för ungdomar i förorten. Genom träningen vill Mårten, som forskar inom motivation, ge ungdomar som kanske aldrig har idrottat tidigare en chans att upptäcka sin talang, få bättre självförtroende och ökad självkänsla.

– När du ser att du har skapat någon form av utveckling för någon, det är så mycket glädje. Man blir så berörd av det, säger Mårten.

Mårten tog ledigt från jobbet en dag i veckan för att besöka skolor i Järvaområdet och berätta om löpning. Där hittade han flera talanger, bland annat Napoleon Solomon som i dag är en av Sveriges främsta långdistanslöpare med bland annat SM-guld på meritlistan.

– Jag hade inga planer på att bli löpare utan ville få bättre kondition för fotbollen. Men eftersom Mårten fanns där och stöttade och hjälpte mig så hade jag lätt för att fortsätta.

När Mårten en dag väntar på att hämta upp en ny löpare som har hört av sig inför kvällens träning dyker friidrottsstjärnan Christian Olsson upp. Men Christian har inte kommit för att träna löpning, istället väntar en överraskning vid träningsplanen.

  1. Tipsa oss om din hjälte

  Max 500 tecken
 2. Lägg till foto eller video

  Du kan ladda upp en bild eller lägga till en YouTube-video till din nominering

 3. Ditt utkast

  Så här ser ditt tips ut just nu.

  Ditt namn

  Din e-postadress

 4. Tack för ditt tips!

Regler och villkor Äkta Hjältar

 • Äkta Hjältar är en satsning för att hylla och upmärksamma hjältar i föreningslivet. Initiativet är startat av Betsson och lanserades den 30 november 2015 och fortgår löpande.
 • Alla personer bosatta i Sverige över 18 som visar stort engagemang för den lokala idrotten kan tilldelas utmärkelsen Äkta Hjälte. Det finns inga krav på att den som lämnar tips, eller den som blir tipsad om, ska ha spelkonto hos Betsson.
 • Mottagarna av utmärkelsen Äkta Hjälte utses av en jury bestående av representanter från Betsson, projektets ambassadörer samt ett av Betsson utsett videoproduktionsbolag.
 • Personuppgifter såsom namn och telefonnummer till nominerade hjältar kommer ej att används i marknadsföringssyfte. Den som nominerar godkänner att uppgifterna delas med det av Betssons utsedda produktionsbolaget ansvarigt för videoproduktionen